Opublikowano w: Nowe nadzieje fitoterapii – monografia naukowa Krosno 2019
Zioła są stosowane w cukrzycy od dawna, jednak na przestrzeni czasu ich rola ulegała zmianie, obecnie wykorzystuje się je głownie w profilaktyce powikłań cukrzycowych.
Redukcję poziomu glukozy w surowicy krwi można uzyskać stosując naturalne produkty zmniejszające szybkość wchłaniania glukozy z jelit. Do tej grupy należą zioła będące inhibitorami enzymów z grupy α-glukozydaz, takie jak: liść borówki brusznicy, liść pokrzywy, liść morwy białej. Zmniejszenie wchłaniania glukozy można osiągnąć także stosując błonnik pokarmowy. Istnieją surowce roślinne działające wielokierunkowo w przypadku cukrzycy. Można do nich zaliczyć: owocnię fasoli, nasiona kozieradki, korę cynamonowca, ziele rutwicy. Preparaty naturalne mogą zapobiegać powikłaniom cukrzycy.