Opublikowano w: Materiały naukowe z konferencji "Medycyna naturalna w leczeniu i profilaktyce nowotworów" Krosno, 9-10 maja 2014
W artykule dokonano przeglądu wybranych substancji roślinnych pod kątem ich potencjału przeciwnowotworowego. We wstępie zawarto informacje na temat wpływu czynnika żywieniowego na rozwój chorób nowotworowych. Z danych wynika, że czynnik dietetyczny rozwoju nowotworów znajduje się wyżej w rankingu niż palenie tytoniu, a oba te czynniki łącznie odpowiadają w 65% za zgony. Jednocześnie, oba te parametry są sterowalne, ponieważ można zaprzestać palenia i można zmodyfikować dietę w sposób zapobiegający rozwojowi nowotworów.
W części zasadniczej przedstawiono wybrane surowce roślinne o działaniu przeciwnowotworowym, takie jak: aronia, czarne jagody, czarnuszka siewna, tarczyca bajkalska, czarna huba oraz resweratrol i selen.
Z faktów przedstawionych w opracowaniu wynika, że rośliny te mają duży potencjał terapeutyczny. Mogą, a nawet powinny, być stosowane jako uzupełnienie konwencjonalnego leczenia nowotworów.
Najlepiej do tego celu nadają się ekstrakty roślinne bogate w związki czynne. Ekstrakty roślinne działają wielokierunkowo i wykazują synergię działania, co jest niezwykle istotne z punktu widzenia ich skuteczności.